tirsdag 7. januar 2014

Rødkål som pH-indikator

Foto:cyclonebill from Copenhagen, Denmark
Vi feilberegnet mengden rødkål her i julen, så på benken vår ligger fortsatt et kålhode. Det har jeg tenkt å bruke til å lage pH-indikator. Jeg kutter det opp i småbiter, legger det i en kjele, dekker kålen med vann og lar det småkoke i et par minutter, sil bort kålen og vips har jeg en indikator. Da er det bare å begynne å leke.
Test ut ulike stoffer som finnes på kjøkkenet feks. sitron, vaskemidler, bakepulver, eddik osv.
Rødkålavkoket er blålilla og har pH 7.

Under pH 3 er den sterk rød
pH 4: svak rød
pH 6: Blålilla
pH 7,5: Blågrønn
pH 8: Grønn
pH 9,5: Grøngul
over pH 10,5: Gul

Rødkål inneholder anthocyaniner som virker som fargestoff. Ved å tilsette en syre eller base endres struktuer til anthocyanin og dermed endres evnen til å absorbere lys. Det er ulike bølgelengder av lys som absorberes av anticyaniner ved ulik surhetsgrad som gir de ulike fargene.

Kilde til pH skala og forklaring: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/eksperiment-med-rodkalssaft


2 kommentarer:

  1. For en fin blogg du har. Kjempe fint å se at du bruker forskjellige nettressurser og formidler naturfag i skolen. Vi har også en blogg som handler om realfag og skole. Her har vi flere didaktiske refleksjoner, enkle tips til undervisning for lærere og tips til foreldre. Ta en kikk. realfagsjentene.no

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hygglig kommentar. Har tittet på bloggen deres, den ser kjempe fin ut. Er allerede inspirert av flere av innleggene deres.

      Slett