tirsdag 7. januar 2014

Rødkål som pH-indikator

Foto:cyclonebill from Copenhagen, Denmark
Vi feilberegnet mengden rødkål her i julen, så på benken vår ligger fortsatt et kålhode. Det har jeg tenkt å bruke til å lage pH-indikator. Jeg kutter det opp i småbiter, legger det i en kjele, dekker kålen med vann og lar det småkoke i et par minutter, sil bort kålen og vips har jeg en indikator. Da er det bare å begynne å leke.
Test ut ulike stoffer som finnes på kjøkkenet feks. sitron, vaskemidler, bakepulver, eddik osv.
Rødkålavkoket er blålilla og har pH 7.

Under pH 3 er den sterk rød
pH 4: svak rød
pH 6: Blålilla
pH 7,5: Blågrønn
pH 8: Grønn
pH 9,5: Grøngul
over pH 10,5: Gul

Rødkål inneholder anthocyaniner som virker som fargestoff. Ved å tilsette en syre eller base endres struktuer til anthocyanin og dermed endres evnen til å absorbere lys. Det er ulike bølgelengder av lys som absorberes av anticyaniner ved ulik surhetsgrad som gir de ulike fargene.

Kilde til pH skala og forklaring: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/eksperiment-med-rodkalssaft


3 kommentarer: