tirsdag 11. januar 2011

Norske stedsnavn med kjemiske symboler

Forrige uke testet jeg denne aktiviteten fra naturfag.no i klassen. Den går ut på å finne bokstaver i stedsnavn ved hjelp av atomsymbolene.

Eksempel på hvordan oppgavene er strukturert:
Norden er et fellesnavn på landene     _ A_ M_ _ _     (nitrogen, deuterium, argon, kalium),  _ _ _ _ _ _ _    (lantan, nitrogen, fluor, jod, deuterium), _ _ _ _ _ _ (svovel, jod, neodym, lantan), _ _ _ _ E (nitrogen, røntgenium, oksygen) og _ _ _ _ _ _ (erbium, vanadium, germanium, svovel, jod) samt Færøyene og Åland.
Kilde:http://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=894284



Du kan printe ut ulike kart fra siden.
Elevene syns det var morsomt, men jeg tror ikke at de lært så mye kjemi. De gjettet mye og brukte kunnskapen de har tilegnet seg innen geografi i samfunnsfag. Jeg så at de lette etter bokstaver fra grunnstoff kun når de satt fast eller var usikre på svaret. Da jeg styrte de i større grad og krevde at de skulle finne alle atomsymbolene før de skrev på stedsnavnet gjorde det at de i større grad tilegnet seg en oversikt over periodesystemet.

På kartet med norske byer var deuterium og tritium også med. Husk å forklare om dette i forkant slik at de slipper å lete uten å kunne finne svar.

Kart og grundig beskrivelse av opplegg finner du her: http://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=894284

2 kommentarer:

  1. Jeg har bladde gjennom bloggen din, og her er det masse tips. Her skal jeg henge mer. Og jammen meg fikk jeg lyst til å begynne å skrive igjen selv også, selv om jeg nettopp tenkte at det orker jeg ikke... (digitalkaffe.wordpress.com)

    Nytt nyttårsforsett: skrive skoleblogg når masteroppgaven er levert i juni eller september.

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for hygglig tilbakemelding. Jeg håper du vil fortsette med bloggen din. Det er så bra med folk som deler gode oppleg og erfaringer. Masse lykke til med masteroppgaven.

    SvarSlett