lørdag 15. januar 2011

Gøyale og aktuelle saker om arv, naturlig og kunstig seleksjon

Husker du Dolly?
Kunnskap om gener og nedarving er utrolig spennende. Media elsker å skrive om spektakulære avvik, enten de er naturlig eller avlet fram. Fantasier om rosa flyvende elefanter er kanskje ikke så langt unna lenger. Underholdene er det i hvertfall. Her kommer en samling lenker til artikler som handler om dette.

Selvlysende katter kan hjelpe aidsforskningen: Kattene avgir en grønn glød når de plasseres under ultrafiolett lys, og har blitt skapt ved å tilføre vanlige katter et gen fra selvlysende maneter. Disse kattene fødte deretter selvlysende kattunger, skriver Sky News.

Alt -i- et- gen:I følge forskning.no lager algen hydrogen til brenselceller og suger opp CO2. Så kan den brukes til blant annet helsekost, fiskefôr, medisiner, byggematerialer og biodrivstoff. Nesten for godt til å være sant (forskning.no februar 2011)
 

Den norske geita: Den norske geita  har visst en genfeil som gjør at den produserer for høye nivåer av frie fettsyrer.
Avlsjefen vurerer å krysse den med den franske geita. Problemet er at den har litt dårlig jurkvalitet. (TV2 januar 2011).

Pandakalven: Etter 44 år med målrettet arv har den første oksen med pandamønster sett dagens lys. Det antas at det vil være et stort marked for eksport til kina:)
(TV2 januar 2011)

Nytt håp om mammutklon: Ny kunnskap gir håp om å nå målet om å ha en klonet mammutbaby innen 5 år. Kanskje er ikke Jurrasic park lenger en fjern utopi.... (forskning.no skriver også om saken)

Når gener blir personlig: Forskerfabrikken har testet ut gentesting for privatpersoner.

Genkyr lager menneskelig brystmelk-  Kinesiske forskere har klart å introdusere menneskegener hos melkekyr. Disse kan produsere melk som er tilnærmet lik kvinners brystmelk.  (Dagbladet april 2011)

Rekeskall skal fikse hørsel - Forskere ved bla NTNU har brukt nanopartikler laget av stoffer fra rekeskall til å frakte medisiner inn i cellene som er viktig for hørsel i det indre øret. (VG juni 2011)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar