fredag 28. januar 2011

Man trenger ikke være muggen for å synes at sopp er topp:)

Kilde: mycoteam.no
Sopp er et utrolig spennende tema i biologi, både i cellebiologi og økologi. Tenk det er sopper som er både den største og de minste eukaryote organismene. Alle omgir seg med sopp hver dag. Alt fra naturoppleveler og helse, til matlaging. Det finnes mye spennende man kan vise og fortelle elevene om sopp. Her er noen tips til ressurser du kan bruke (artikler, film, øvelse osv).

Mycoteam: et firma som jobber med bygningsbiologi. De er eksperter på mugg og råtesopp. På hjemmesiden deres har de et leksikon med mye informasjon. De har også et rikt bildearkiv.

NRK skole: En veldig fin og lærerik filmsnutt på 16 minutter. Den tar for seg de ulike områdene vi finner opp. Mye om natur og i mat.

Forskning.no: En artikkel av Ingrid Spilde om verdens største organisme. Det er en sopp som utgjør ti kvadratkilometer i areal. Det er så utrolig at man ikke kan se det for seg. Garantert en spennende artikkel for elevene.

Tips til soppturen: Heldigvis er de fleste soppene i norske skoger trygge. Men selv en liten feil kan gi fatale konsekvenser. Her er en artikkel til trygg sopptur.

Mattilsynet har laget et sopp-plakat. Plakaten kan bestilles via Mattilsynets distriktskontor. Ring telefon 06040. Du kan også laste den ned fra denne siden.

Naturfag.no:  "Forsøket Gjær i flaske er veldig enkelt og billig å gjennomføre, samtidig som det på en god måte viser hvordan mikroorganismer reagerer på ulike forhold. Dette kan videre brukes til å forklare de to «motsatte» tilfellene: Hvorfor er oppskrifter på gjærdeig slik de er? Hva skal til for å konservere mat?" Øvelsen er også en fin demonstrasjon av celleånding.

Foto av Mycoteam.no


Lykke til med arbeidet i dette morsomme temaet!


Man kan jo bare tenke seg hva dette kunne ført til: http://www.vg.no/nyheter/utrolige-historier/artikkel.php?artid=10099557

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar