søndag 3. april 2011

Atomulykker og radioaktivitet

 
Elevene mine er fortsatt bekymret for atomkraftverkene i Japan. De spør mye, ofte kan jeg ikke svare. Det er også vanskelig å forklare dette med radioaktivitet med deres begrensede kjemi og fysikkkunnskaper. Jeg har funnet endel klipp og artikler som jeg kan vise dem. Jeg har også funnet endel ferdige undervisningsopplegg. Kanskje er det noe du kan bruke? 
 1. Lydklippet over er fra NRKskole.Her hører du eksperter fortelle hvorfor det skjer eksplosjoner ved overopphetete atomreaktorer, og hva som kan skje hvis nedkjølingen kommer ut av kontroll.Det forteller også om hva som er forskjellene mellom ulykken i Tsjernobyl og ulykkene i Japan.

 2. NRK skole har flere filmsnutter og lydklipp om kjernekraftverk og ulykker knyttet til dette.

 3. Hanne Finstad har skrevet om "katastrofen i Japan i undervisningen" på sin blogg. Den er skrevet på en enkel måte og forklarer om radioaktivitet.

 4. Viten.no har et engasjerende dataprogram for å lære mer om radioaktivtet. En lastebil kolliderer på Dovrefjell. I rollen som journalister skal elevene dekke saken. Lasten viser seg å inneholde radioaktivt materiale. Klarer elevene å finne ut hvor dette kommer fra og hvem som er skyldig? Programmet inneholder fagstoff og simuleringer av enkle laboratorieforsøk innen radioaktivitet, samt en større åpen problemstilling der elevene med utgangspunkt i laboratorieforsøkene og bakgrunnsstoffet arbeider "praktisk" med en større, virkelighetsnær og praktisk innrettet "case"(kilde: http://www.viten.no/vitenprogram/vis.html?prgid=uuid%3A5B7AE895-739A-4BE9-A2F3-000077E4CB00&tid=uuid%3A5B7AE895-739A-4BE9-A2F3-000077E4CB00&grp=)

 5. Læreboken Senit fra Gyldedal har forslag til elevøvelser knyttet til radioaktivitet. Egner seg kanskje best for videregående.Gå til siden


 6. Understandall.net har en fin artikkel om radioaktivitet for elevene. Den er skrevet av læreskolestudenter.

 7. Slik virker et kjernekraftverk-   Forskning.no har en artikkel og en liten programmsnutt der du får prøve deg som ingeniør på et kjernekraftverk!

 8. Jeg har gjort et søk på forskning.no om radioaktivitet. De har mange og oppdaterte artikler om temaet. Se søket

  Tips! Se også "Snakk med elever om tsunami"
  her på naturfagsbloggen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar