lørdag 22. oktober 2011

Den blinde flekken

Netthinnen mottar og reagerer på innkommende lys og sender signaler til hjernen, slik at du kan se. Men en liten del av netthinnen gir deg ikke visuell informasjon. Dette er den blinde flekken.

For å teste dette trenger elevene et kort (ark eller stiv papp fungerer bra) på ca. 8 x 13 cm. 
Instruksjon:
Kilde illustrasjon: http://www.exploratorium.edu/snacks/blind_spot/index.html

Tegn et kors og en prikk som vist på illustrasjonen. 
Hold kortet i øyehøyde om en armlengdes avstand unna. Pass på at korset er til høyre.
Lukk høyre øye og se direkte på krysset med venstre øye. Legg merke til at du også kan se prikken. Fokus på korset, men være klar over prikken som du sakte bringe kortet mot ansiktet ditt. Prikken vil forsvinne, og så dukke opp igjen, som du bringe kortet mot ansiktet ditt.
Nå lukk venstre øye og se direkte på prikken med høyre øye. Denne gangen korset vil forsvinne og dukke opp igjen når du tar kortet sakte mot ansiktet ditt.
Prøv aktiviteten igjen, denne gangen dreie kortet slik at prikken og korset er ikke direkte overfor hverandre.
Er resultatene det samme?

 
Hva skjer:

Synsnerven bærer informasjon fra øyet til hjernen. Der synsnerven forlater netthinnen finnes ikke sanseceller som kan oppfatte lys. Når du holder kortet slik at lyset fra prikken faller på dette stedet, kan du ikke se prikken. Hjernen fyller ut dette blinde feltet med informasjon, tildels fra det andre øyet, slik at vi normalt sett ikke er oppmerksomme på den blinde flekken

For å demonstrere dette kan elevene tegne en rett linje tvers over kortet fra den ene kanten til den andre, gjennom midten av korset og prikken. Legg merke til at når prikken forsvinner, vises linjen til å være kontinuerlig, uten et gap der prikken pleide å være. 

Dette er en omarbeidet versjon av aktiviteten: http://www.exploratorium.edu/snacks/blind_spot/index.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar