I disse dager har vi grundercamp på skolen. Elevene bobler over av kreativitet og fantasi. Her er et klipp med Bjørklund, ostehøvelens far. Det handler om å identifisere et problem og foreslå en løsning.
Jeg underviser i naturfag på en skole i Oslo. I denne bloggen legger jeg ut gode ideer og tips til variert naturfagsundervisning. Jeg evaluerer også endel av det store tilbudet av ferdige undervisningsopplegg som finnes.
mandag 30. mai 2011
lørdag 28. mai 2011
Gentest ditt idrettspotensial
Bioetikk er et spennende tema å diskutere med elevene. Vi ser stadig at det dukker opp nye former for hjemmetester. Sports X factor tilbyr hjemmetesting av ditt atletiske potensiale. Det er en problemstilling som elevene kan identifisere seg med. Jeg har laget en innledning og noen diskusjonsoppgaver til temaet. Ved å lage en paneldebatt der elevene får tildelt ulike roller kan man kanskje få het temperatur i klasserommet.
torsdag 26. mai 2011
3D molekyler
Kjemisk institutt på Blindern har laget 3D modeller av de vanligste molekylene. Molekylene kan snus og vendes. Man kan også velge hvordan bindingene skal illustreres. Anbefales! http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/molekyler/index.php?mol=vann
tirsdag 24. mai 2011
Et lite forsøk med spenning
- Bruk et voltmeter for å finne to batteri som har nok spenning. 1,5 V og 4,5 V.
- Dere skal nå få en lyspære til å lyse ved å lage en lukket krets. Prøv med begge batteriene.
- Dere skal nå utvide oppsettet slik at voltmeteret er med. Det må kobles parallellt med lyspæra. Får dere det fortsatt til å lyse i lampen?
Etiketter:
Fenomener og stoffer,
Forskerspiren
mandag 23. mai 2011
Vulkaner kan lages på mange måter
Nok en gang er det vulkanutbrudd på Island. Et søk på internett viser at det er mange måter man kan bygge sin egen vulkan. De fleste av disse eksperimentene har større underholdningsverdi enn læringsutbytte hvis man ikke setter det inn i en kontekst. Dette er gjort er hos Earth learning ideas (Tittel på pdf: lag et vulkanutbrudd)
Etiketter:
Fenomener og stoffer,
Forskerspiren,
Mangfold i naturen
fredag 20. mai 2011
Drømmesiden for naturfagslærere
Exploratorium er et museum for vitenskap, kunst, og menneskelig oppfatning. Det ligger i San Francisco og ser utrolig morsomt ut. De mener at nysgjerrighet og evne til å stille spørsmål kan føre til store øyeblikk av oppdagelse, læring, og bevissthet. De har et nettsted med over 25.000 sider med filmer, artikler og aktiviteter. Det kan være litt vanskelig å finne fram på dette enormt store nettstedet. Jeg legger med en lenke til siden med praktiske aktiviteter:
Etiketter:
Forskerspiren
søndag 15. mai 2011
Hjelp NASA med dugnaden
NASAs Hubble teleskop har tatt hundretusenvis av bilder av universet. For å finnet ut mer trenger de hjelp til å klassifisere galakser. Dette er en jobb som er bedre egnet for øye og hjerne enn datamaskiner. Jeg har akkurat brukt en time på å hjelpe til med dugnaden. Det er kjempe moro og jeg gleder meg til å ta med elevene på dette.
onsdag 11. mai 2011
Å tolke grafer og diagrammer
Diskusjonsoppgave: Hva forteller dette diagrammet? Tekstoppgave: Skriv en artikkel om global oppvarming med utgangspunkt i dette diagrammet? |
Det er mange meninger knyttet til denne grafen som blir presentert av Al Gore i filmen "En ubehaglig sannhet". Man kan være enig eller uenig i tolkningen av den, uansett så er den veldig fin graf til å øve seg på å lese og forstå diagrammer.
lørdag 7. mai 2011
Hva kan du om Isaac Newton?
En quiz om Isaak Newton. Forøvrig fra en Discovery side med spørsmål, artikler og klipp fra Mythbusters. En underholdene side.
Etiketter:
Fenomener og stoffer
onsdag 4. mai 2011
Pubertet
Etiketter:
kropp og helse
tirsdag 3. mai 2011
På tide med uteaktiviteter: Kastemaskinkonkurranse
En fin måte å åpne en diskusjon om vektstangprinsippet. |
”En katapult er en kastemaskin som bruker en arm til å sende ut et prosjektil over en lengre distanse. En hvilken som helst type maskin som kaster et objekt kan beskrives som en katapult, men begrepet forstås vanligvis som en kastemaskin eller beleiringsmaskin benyttet i middelalderen.
Etiketter:
Fenomener og stoffer,
Teknologi og design
mandag 2. mai 2011
Analysere stoffer i en blanding
Å analysere en blanding betyr å finne ut hvilke stoffer som finnes i den. For å kunne gjøre en analyse må vi kjenne egenskaper til stoffer som kan være i blandingen. Det finnes mange laboratorier som jobber med å analysere blandinger. Nå skal dere gjøre en analyse av en blanding på samme måte som de ville gjort på et laboratorium.
Etiketter:
Fenomener og stoffer,
Forskerspiren
Abonner på:
Innlegg (Atom)