lørdag 28. mai 2011

Gentest ditt idrettspotensial


Bioetikk er et spennende tema å diskutere med elevene. Vi ser stadig at det dukker opp nye former for hjemmetester. Sports X factor tilbyr hjemmetesting av ditt atletiske potensiale. Det er en problemstilling som elevene kan identifisere seg med. Jeg har laget en innledning og noen diskusjonsoppgaver til temaet. Ved å lage en paneldebatt der elevene får tildelt ulike roller kan man kanskje få het temperatur i klasserommet.

Innledning:
Sports X factor er et amerikansk selskap som tilbyr analyse av ditt genetiske materiale. På internett kan du bestille prøvetakningsutstyr til en hjemmetest. Prøven sendes tilbake til firmaet og når analysen er ferdig får du vite om du har gener for raske eller trege muskelfibre. Det kan si noe om du egner deg best til sprint og eksplosive aktiviteter eller utholdenhetsidretter. 
Reklamen for testen sier ” Tilgjengelighet av denne informasjonen vil tillate deg å enkelt designe eller avgrense treningsprogrammer for å styrke både sterke og svake sider av ditt atletisk potensial.
Diskuter i grupper:
 1. Lag en liste over fordeler og ulemper med å ta en slik test.
 2. Hvis du tok en slik test og fikk vite at genene dine kodet for muskelfibre som egnet seg best til utholdenhetstrening, hvordan ville den informasjonen påvirke deg i forhold til aktiviteter du driver med på fritiden?
 3. Tenk deg at denne testen ble utført på alle 1. Klassinger. Burde det ha noe å si for vurdering av gymkarakteren?
 4. Kunne du tenke deg å ta en slik test? Begrunn svaret
 5. Ville du anbefale at barn burde testes?

2 kommentarer:

 1. At en gentest kan gi svar på om du er en sprinter eller langdistanseløper, hva så?

  SvarSlett
 2. Følger med på bloggen din, Josefine! Tror du har noen utrolig spennende naturfagstimer og at du er en fantastisk lærer. Jeg blir hvertfall engasjert av å lese bloggen din! Håper alt er bra med deg! Klem, Ragnhild :)

  SvarSlett