tirsdag 3. mai 2011

På tide med uteaktiviteter: Kastemaskinkonkurranse

En fin måte å åpne en
diskusjon om vektstangprinsippet.
Til elevene: I denne oppgaven skal dere lage en katapult av ting dere finner i naturen. Katapulten skal brukes til kongler (ikke stein) og det er om å gjøre å skyte lengst. Dere får 20 minutter på å løse oppgaven.

”En katapult er en kastemaskin som bruker en arm til å sende ut et prosjektil over en lengre distanse. En hvilken som helst type maskin som kaster et objekt kan beskrives som en katapult, men begrepet forstås vanligvis som en kastemaskin eller beleiringsmaskin benyttet i middelalderen.
Det var vanlig at hæren eller armeen fant treverk og bygde katapulten på stedet der beleirengen skulle foregå, da dette ofte var lettere enn å frakte med seg deler.”

Kilde: Wikipedia

Til lærer: Poengter at dette er en konglekatapult og at dersom noen prøver seg med stein blir de diskvalisfisert. Det er morsomt å avslutte aktiviteten med en konkurranse der kastemaskinene stilles på rekke og den som skyter lengst har vunnet. Dette kan gi en fin åpning for å diskutere vektstangprinsippet.

2 kommentarer:

  1. Dette her hørtes jo kjempegøy ut! En sikker vinner sikkert? Har du prøvd det med elevene enda? I så fall er det jo spennende å høre hvordan det har gått :)

    SvarSlett
  2. Dette har vi gjort. Kjempe morsomt. Elever som ellers ikke er så mye på banen i naturfag fikk vist seg fram, med kreative ideer og godt håndverk.

    SvarSlett