tirsdag 22. februar 2011

Prøvemuntlig 2: Mesterkokken

Dette er blant verdens beste kokker. Det sies at en god kjemiker også er en god kokk. Velg deg en matoppskrift. Bruk denne som utgangspunkt for å vise hva du kan i naturfag.
Du bør ha med noe fra minst to av disiplinene kjemi, biologi og fysikk. Sørg for at du får vist både dybde og breddekunnskap.

søndag 20. februar 2011

Hvordan menneskelige aktiviteter påvirker et naturområde

Oljesøl
I følge kunnskapsløftet skal elevene observere og gi eksempler på hvordan menneskelige aktiviteter har påvirket et naturområde, identifisere ulike interessegruppers syn på påvirkningen og foreslå tiltak som kan verne naturen for framtidige generasjoner. Desverre er det ofte eksempler på negativ påvirkning av naturområdene. Denne helgen er det Godafoss-havariet på Hvaler som har opptatt oss. I morgen mandag 21. februar er det spennende seminar på litteraturhuset om vannkraft utbygging i regnskogen.

Prøvemuntlig 1: Robinson Crusoe

photo by: FlaviaC
Tenk deg at du strander på en øde øy. Hva er det du har lært i naturfag som kan komme til nytte for å overleve på denne øya?

Klikk på les mer for tips til veilederen og elevene for denne oppgaven gitt til prøvemuntlig i naturfag.

tirsdag 15. februar 2011

"Lærer, kan du forteller mer om grunnstoffet Hafnium?"

Hafnium(IV)oksid
Av en eller annen grunn er elevene mest opptatt av innskuddsmetaller og sjeldne grunnstoffer. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke vet mye om disse. En tidligere kollega av meg tipset om en genial nettside. På universitetet i Nottingham har de laget små filmer om alle grunnstoffene.

Ta grunnstoffet Hafnium som eksempel. Etter å ha sett filmen vet jeg nå at dette er et stoff med en mulig kommersiell framtid. Noen mener at det er et stoff som egner seg godt til å benytte i databrikker. Det er noe forskjellig kvalitet på innholdet i filmene, men stort sett blir man litt klokere av dem.

mandag 14. februar 2011

Dette ser Vannvittig morsomt ut

I går dumpet jeg tilfeldigvis bort i et arrangement som skal avholdes i Bø sommarland 15. juni. Det er en naturfagshappening med 8000 elever og 4000 eksperimenter, Andreas Wahl inviterer til en vannvittig opplevelse for elever fra hele landet. Fra hjemmesiden vannvittignaturfag.no: På slutten av aktivitetsdagen i Bø Sommarland samles vi alle sammen til ikke ett, men to verdensrekordforsøk! Det første er å holde verdens største naturfagstime, med over 8000 elever. Andreas lover at dette ikke blir noen vanlig naturfagstime. Her vil poteter og røykringer fly gjennom lufta, elever gå på vannet, eksplosjoner og kunstige skyer stå på rekke og rad.

søndag 13. februar 2011

Også kjemikere blir romantiske på Valentinesday


 Kjemikere får i oppdrag å tilsette ingredienser til en magisk og romantisk parfyme.

lørdag 12. februar 2011

Er dette god design?

Photo by Niklas Moberg
Design er et spennende tema å diskutere med elevene. Dette er noe alle har et forhold til, bevisst eller ubevisst. I diskusjoner får man lett med seg elever som ellers ikke føler seg komfortable å diskutere naturfag.  Et objekt som er morsomt å snakke om er sitruspressen "Juicy Salif" designet av Philippe Starck for Alessi. Den har blitt en designklasikker. Mange elever har denne hjemme, men ikke alle vet hva den brukes til. Det skyldes muligens at den ironisk nok ikke er særlig funksjonell. Starck skal selv ha uttalt at det ikke er så farlig at den ikke er særlig egnet til å presse sitroner. Hvorfor er den da blitt så populær?

onsdag 9. februar 2011

Praktisk til øvelse med molekylbyggesett

Photo by Ingvald Straume
Å bruke molekylbyggesett er en  fin måte å konktretisere både molekyler, atomer, elektronparbindinger og stoffomsetning. På NDLA sine hjemmesider har Bjørg E. B. Aurebekk laget: "Eit enkelt forsøk eller praktisk oppgåve der du brukar ein tabell og molekylbyggjesett for å repetere grunnlaget og skrivemåten for elektronparbindingar. Formålet: Repetere elektronparbindingar." Ved å klikke på les mer finner du forslag til molekyler som egner seg og bygge og en tabell elevene kan fylle inn resultatene

onsdag 2. februar 2011

Energisk på Teknisk museum

Vi har hatt nok et vellykket besøk på Teknisk museum. Denne gangen deltok vi på opplegget "Energisk". Det startet med en liten omvisning der vi fikk en fin repetisjon om energi, produksjon av strøm og samfunnsmessige problemstillinger knyttet til temaet. Det var veldig lurt at de hadde gjort denne delen kort. Den var lang nok til at elevene følte at de lærte noe, men så kort at de ikke mistet oppmerksomheten. Del to av opplegget var virkelig morsomt....

tirsdag 1. februar 2011

Vurdering av veggaviser og plakater


Når vi lager plakater og veggaviser i klassen vurderer jeg disse etter kjennetegn på måloppnåelse. Her er skjemaet jeg bruker. Dersom du har tips til forbedringer mottar jeg disse med stor takk.