lørdag 12. februar 2011

Er dette god design?

Photo by Niklas Moberg
Design er et spennende tema å diskutere med elevene. Dette er noe alle har et forhold til, bevisst eller ubevisst. I diskusjoner får man lett med seg elever som ellers ikke føler seg komfortable å diskutere naturfag.  Et objekt som er morsomt å snakke om er sitruspressen "Juicy Salif" designet av Philippe Starck for Alessi. Den har blitt en designklasikker. Mange elever har denne hjemme, men ikke alle vet hva den brukes til. Det skyldes muligens at den ironisk nok ikke er særlig funksjonell. Starck skal selv ha uttalt at det ikke er så farlig at den ikke er særlig egnet til å presse sitroner. Hvorfor er den da blitt så populær?

I følge Norsk designråd er dette kjennetegn på god design:


-     Særpreg, nytenkning, konsept
Løsningen bør bygge på et bærende konsept av formmessig eller funksjonell art som skaper et originalt særpreg og tilfører produktet noe nytt, med reelle forbedringer i forhold til eksisterende eller konkurrerende produkter i markedet (eller bransjen generelt). Teknisk innovasjon alene er ikke nok – nytenkningen må komme til uttrykk i den formmessige fremstillingen.

-     Formuttrykk, estetikk 
Oppfatningen av form og estetisk kvalitet blir alltid påvirket av tid og kulturell kontekst. Samtidig finnes det noen universelle prinsipper i forhold til f.eks. proporsjoner, kontraster, samspill mellom materialer og form, osv. Juryen tar hensyn til de mange aspektene ved dette punktet.

-     Helhet 
Produktet/løsningen skal gi et helhetlig inntrykk tilpasset målgruppen og ønsket markedsprofil. Produktet/løsningen vurderes ikke bare isolert, men i den markedsmessige sammenhengen som er relevant: f.eks. i forhold til emballasje, trykksaker og markedsmateriell, web, skilting, interiør, m.m.

-     Konstruksjon, materialvalg/ valg av løsning
Produktet skal gjennom materialer, konstruksjon og form (for Digitale løsninger les: konstruksjon og design) være tilpasset effektiv produksjon og effektivt vedlikehold. Løsningen skal utnytte de tekniske rammebetingelser.

-     Funksjon/brukerfordeler 
God design skal dekke funksjonelle krav, emosjonelle behov og synliggjøre brukerfordeler.

        -   Kommunikasjonsverdi 
Designen skal reflekterer produktets identitet og bedriftens verdier på en troverdig og profilerende måte i de aktuelle kanaler, og bidra til at løsningen kommuniserer på ønsket måte til de definerte målgrupper

        -     Brukerfordeler/brukervennlighet  
En vellykket løsning bør tilby reelle brukerfordeler, som regel av praktisk art, som synliggjøres gjennom designen. Brukervennlighet er ofte en kritisk suksessfaktor for en digital løsning, og betyr at designen legger tilrette for å tilfredsstille brukernes spesifikke behov i interaksjon med løsningen.

-    Funksjon, brukervennlighet, tilgjengelighet 
God inkluderende design skal dekke funksjonelle krav, synliggjøre brukerfordeler og være tilgjengelig for en utvidet brukergruppe.
Kilde: http://www.kulturkompasset.no/index.php?AID=94&TID=15 refererer til http://www.norskdesign.no/utmerkelser/skjema/retningslinjerforjuryering2004.doc

Mulig at disse kjennetegnene kan være for utfordrende for elevene og tolke. Man bør nok diskutere de i fellesskap eller lage en forenklet utgave

 Oppgave til elevne: 
1) Bruk 3 valgfrie kjennetegn på god design fra norsk designråd til å argumentere for om  "Juicy Salif" sitruspresse har et godt design eller ikke?
2) Velg et redskap du bruker daglig og drøft om den har et godt design.


3 kommentarer:

 1. For en bra oppgave, Josefine! Denne falt i smak hos meg, og hos elevene også eller?
  Vi hadde faktisk en liknende oppgave i starten av skoleåret på AHO!

  Det som er vanskelig med design, er at ingenting er perfekt. Det er faktisk umulig! Dersom man skal lage en perfekt stol (for eksempel), så må den passe i alle sammenhenger, til hverdag og fest, til små barn, til gammle og voksne, med folk med funksjonshemminger. Den må være like behagelig for alle, enten man skal se en film, eller spise middag, den må aldri være i veien, den må kunne settes bort, stables, være enkel å montere osv. osv.
  Men det er spennende å tenke sånn også da! :)

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar og godt innspill Theodor. Mange elever tenker på design kun om noe er pent eller ikke. Det er gøy når de begynner å reflektere over at det er mer som spiller inn.

  SvarSlett
 3. Flott oppgave og fint innlegg av Theodor.
  Sitruspressen er en flott skulptur, først og fremst, mener jeg.

  SvarSlett