mandag 27. desember 2010

Eksploderte formkaker og kjemi i julematen

Photo by: Xaura
På julelunsjen til lærerene satt jeg sammen med mat og helse-læreren. Hun er av den gode gamle skolen og både elever og lærere har en viss frykt for den kyndige damen. Hun fortalte om årets julekatastrofe på mat og helses julebakedag. 1,5 dl bakepulver i stedenfor 1,5 ts. gjorde at formkaken eksploderte i ovnen og gjenglemt slikkepott i kaken ga en spesiell smak.
Dette minnet meg på tanken om å bruke julebakst som grunnlag for kjemiundervisningen jeg skal begynne med etter jul. Et perfekt eksempel for å konkretisere og forklare viktigheten med å kunne basic kjemi. På naturfag.no finnes en fin artikel som tar for seg kjemi i julebaksten.

Når det gjelder bakepulver skriver de:

"Bakepulver

Sammenlignet med natron er bakepulver en ny oppfinnelse. Det ble funnet opp i Amerika og kom til Europa på 1840-tallet. Mange kakeoppskrifter er eldre enn dette, men etter bakepulverets inntog ble nok mange oppskrifter revidert. Natron og surmelk kunne byttes ut med bakepulver som var enklere i bruk, ga jevnere resultat, og man kunne nå lage myke vafler på vann eller vanlig melk. Hevemiddelet i bakepulver er likevel natron, men dagens bakepulver inneholder i tillegg to syrer, natriumdifosfat (Na2H2P2O7) og monokalsiumfosfat (Ca(H2PO4)2). Bakepulver er en alt-i-ett-pakke der mengden syre er tilpasset mengden natron. Disse syrene er faste stoffer og reagerer ikke med bikarbonaten før de kommer i kontakt med vann. Den ene syren reagerer ved romtemperatur, mens den andre ikke løser seg opp og reagerer før kakene kommer i ovnen. Bakepulveret reagerer i to trinn, mens natron begynner å reagere med syren/surmelken med det samme. Bakepulver kan dermed tåle å stå i romtemperatur uten at all piffen går ut med det samme. I tillegg er bakepulver tilsatt fyllstoff som rismel eller maismel for å unngå klumper og for at det skal være enklere å måle opp."
Kilde: http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1087336

3 kommentarer:

  1. Den der julekakekjemien har jeg brukt med kjemi1. Det var en veldig artig dag! De forskjellige oppskriftene ga litt forskjellige resultater, men noe sier meg at det ikke bare var oppskriften som var medvirkende... utførelsen hadde nok ikke så rent lite å si... Men det ga god trening i å følge oppskrifter nøyaktig også, en god kjemiker-egenskap!

    SvarSlett
  2. Fint å høre at det var vellykket. Det er vel ikke for ingenting at det sies at en kjemiker ofte er god på kjøkkenet:)

    SvarSlett
  3. Så gøy! Bra med lærere som prøver å engasjere elevene :)

    SvarSlett