fredag 28. januar 2011

Man trenger ikke være muggen for å synes at sopp er topp:)

Kilde: mycoteam.no
Sopp er et utrolig spennende tema i biologi, både i cellebiologi og økologi. Tenk det er sopper som er både den største og de minste eukaryote organismene. Alle omgir seg med sopp hver dag. Alt fra naturoppleveler og helse, til matlaging. Det finnes mye spennende man kan vise og fortelle elevene om sopp. Her er noen tips til ressurser du kan bruke (artikler, film, øvelse osv).

tirsdag 25. januar 2011

Isolere et grunnstoff- en liten og enkel demonstrasjon

 

Jeg blir stadig overrasket over hvor enkle forsøk elever kan glede seg over. Jeg har funnet denne filmen på internett, det er noen elever som har laget en instruksjonsfilm til det lille men fine forsøket om å isolere et grunnstoff.

mandag 24. januar 2011

Intet nytt under solen, eller.......

Photo by: Gorgalore
Overraskende ofte forekommer astronominyheter i mediene. Her vil jeg lage en samling artikler som jeg kommer over. Det er mye spennende som skrives. Men jeg tror det er nyttig med en viss skepsis og kildekritikk. Tips meg gjerne dersom du kommer over noen gode saker.


Mørk energi er ekte- mai 2011

søndag 23. januar 2011

Elektronparbindinger


Denne filmen forklarer dette med elektronparbindinger/kovalente bindinger på en enkel måte. Den tar også for seg litt om de viktigste atomene og molekylene i livets kjemi. Siden den er på engelsk tenker jeg at den passer best som oppsummering i kjemi på 8. trinn.

torsdag 20. januar 2011

Grunnleggende kjemi: Å klassifisere stoffer

I dag har vi øvd på å klassifisere stoffer. Jeg holdt opp ett og ett stoff og vi ble enige om det var et rent stoff (bare en kjemisk formel) eller en blanding (har flere kjemiske formler). Deretter tok vi de rene stoffene og delte dem videre inn i grunnstoffer og og kjemiske forbindelser. Vi gikk gjennom ca. 20 ulike stoffer. og satt opp et kart på tavla. Vi snakket om og diskuterte en god del om hvert stoff. Jeg tror dette med atomer, molekyler og blandinger ble mye klarere. Jeg vil si at dette er nyttig grunnleggende kunnskap i kjemi.

tirsdag 18. januar 2011

Genetikkmemory

Photo by: Michael Gäbler
For å forstå genetikk og arvelære er man nødt å kunne og forstå endel begreper. Som tidligere nevnt er Alias en fin mæte å øve inn begreper Alias . En annen morsom metode er å spille memory med begreper på et kort og forklaringen på et annet. Her er noen kort med begreper og fenomener som man kan bruke når man jobber med genetikk.

lørdag 15. januar 2011

Gøyale og aktuelle saker om arv, naturlig og kunstig seleksjon

Husker du Dolly?
Kunnskap om gener og nedarving er utrolig spennende. Media elsker å skrive om spektakulære avvik, enten de er naturlig eller avlet fram. Fantasier om rosa flyvende elefanter er kanskje ikke så langt unna lenger. Underholdene er det i hvertfall. Her kommer en samling lenker til artikler som handler om dette.

Selvlysende katter kan hjelpe aidsforskningen: Kattene avgir en grønn glød når de plasseres under ultrafiolett lys, og har blitt skapt ved å tilføre vanlige katter et gen fra selvlysende maneter. Disse kattene fødte deretter selvlysende kattunger, skriver Sky News.

torsdag 13. januar 2011

Prosjekt om universet 2

Heldigvis er det mange som ønsker å dele av våre opplegg og erfaringer på internett. På bloggen til digitalkaffe fant jeg et annet opplegg om universet (tidligere har jeg publisert Prosjekt om universet 1). Det er oppgaver som ser ut til å være veldig inspirerende. Kan tenke meg at elevene både får være kreative og får bruke sin fagkunnskap. Dette gleder jeg meg til å prøve neste gang jeg jobber med temaet, eller kanskje jeg skal bruke det på prøvemuntlig...... Prosjekt om universet av digitalkaffe

tirsdag 11. januar 2011

Norske stedsnavn med kjemiske symboler

Forrige uke testet jeg denne aktiviteten fra naturfag.no i klassen. Den går ut på å finne bokstaver i stedsnavn ved hjelp av atomsymbolene.

Eksempel på hvordan oppgavene er strukturert:
Norden er et fellesnavn på landene     _ A_ M_ _ _     (nitrogen, deuterium, argon, kalium),  _ _ _ _ _ _ _    (lantan, nitrogen, fluor, jod, deuterium), _ _ _ _ _ _ (svovel, jod, neodym, lantan), _ _ _ _ E (nitrogen, røntgenium, oksygen) og _ _ _ _ _ _ (erbium, vanadium, germanium, svovel, jod) samt Færøyene og Åland.
Kilde:http://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=894284

søndag 9. januar 2011

Det er moro å spille Alias med kjemibegreper

By:
Linuxerist
and Wiggy!
Spillet Alias med fagbegreper i naturfag er morsomt. Man lager kort med utvalgte begreper innenfor  ønsket fag eller tema.  Spillereglene er som følger. En elev trekker et kort og forklarer begrepet for de andre uten å bruke ordet på kortet. Dersom en annen elev klarer å finne det ut får han to poeng og den som forklarte får ett poeng. Neste elev trekker kort og forklarer.  Av og til gjør jeg dette i full klasse, andre ganger spiller de i liten gruppe. Spillet kan avanseres....

torsdag 6. januar 2011

Vikaropplegg og repetisjon: Å skrive et kjemibrev

Det er ikke alltid like lett å være vikar.....
Photo by: www.kremlin.ru
Denne uken har vi kommet i gang med kjemiundervisningen. På mandag skal kidsa ha vikar og jeg må lage et gjennomførbart opplegg. For at elevene skal repetere har jeg startet på et brev som de skal skrive fortsettelsen på. Brevet skal leses av en annen i klassen etterpå. Det starter slik:
Kjære.....................
Denne uken har vi startet med kjemi på skolen. Den første uken lærte jeg mye. Jeg skal nå fortelle deg hva......

Å skrive slike brev kan man selvfølgelig gjøre med hvilket som helst tema. Kun fantasien setter grenser. Vikarvennlig er det også:) Brevet jeg har laget ser du hvis du klikker på les mer

onsdag 5. januar 2011

"Yes we can"

Her har jeg kopiert skolekatalogen. Klippet ut bilde av elevene i klassen og limt dem på en plakat. Jeg har satt sammen to store plakater for å få plass til alle. Så kopierte jeg opp ulike snakkebobler som jeg fant i word. Overskriften på plakaten er: "Dette kan vi i 8A2"(velg klasse som passer). Jeg bruker plakaten på den måten at jeg gir elevene ulike utfordringer til hva de skal fylle inn i snakkeboblene. Snakkeboblene festes med lærertyggis slik at de kan byttes ut.

mandag 3. januar 2011

Ukens naturfagsnyhet

Photo by: Ranveig Thattai
Undervisningsopplegg av:
Anne Merete Sjøeng
* Muntlig presentasjon på maks 5 minutter om en nyhet knyttet til naturfag som har skjedd den siste uken/tiden. Dere må starte presentasjonen med en begrunnelse for hvorfor dere valgte nyheten, så fortelle med egne ord om nyheten, og når og hvor nyheten ble publisert!

*Nyheten kan dere ha hørt på radio/TV (NRK, TV2 etc), lest i avisen (Aftenposten, Dagbladet, VG, etc enten papirutgaver eller nettutgaver) eller dere kan ha funnet den på nyttige nettsider på internett (se nedenfor).

*Ta med et kort notat/artikkelen på et A4-ark som vi kan sette inn i Naturfagsnyhetspermen. Notatet må inneholde navnet ditt, dato for saken, hva saken handler om, og kilde – hvor dere har hentet nyheten fra.